Katoenen luiers of wegwerp luiers

Katoenen luiers worden steeds minder gebruikt, maar katoenen luiers bieden ten opzichte van wegwerpluiers nog steeds een aantal voordelen. Katoenen luiers worden vaak geassocieerd met vieze wasjes draaien, hergebruik en zuinigheid. Maar, omdat een katoenen luier hergebruikt kan worden en 5-8% van de totale afvalberg tegenwoordig uit wegwerpluiers bestaat, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Aan de andere kant kost het wassen en drogen van katoenen luiers ook behoorlijk wat energie.

Van de katoenen luier zijn twee versies: de eendelige luier en de tweedelige luier. Bij de tweedelige luier is de luier opgedeeld in een binnenkant die vocht absorbeert en een buitenkant, het broekje. Tijdens het wassen hoef je alleen de binnenkant te wassen, waardoor je meer luiers tegelijkertijd kunt wassen en de totale verbruikte hoeveelheid energie dus lager is.

Zowel wegwerpluiers als katoenen luiers kunnen allergische reacties veroorzaken. Dit is afhankelijk van meerdere omstandigheden en natuurlijk het kind zelf. In alle gevallen is het belangrijk om luiers tijdig te vervangen en katoenen luiers op minimaal 60 graden te wassen. Op een veel hogere temperatuur wassen heeft geen toegevoegde waarde en kost alleen maar extra energie en is dus extra belastend voor het milieu.

In sommige berekeningen komen synthetische luiers voordeliger uit de test, uit andere onderzoeken komen katoenen luiers beter uit de test. Dit is van een aantal factoren afhankelijk, zoals hoe lang je de luiers gebruikt, hoe heet je ze wast, of je ze doorgeeft aan een volgende generatie en of het een eendelige of tweedelige luier betreft en hoeveel je er dus per was kunt wassen.

[bol_bestsellers limit=”25″ block_id=”bol_5a873bce9f337_bestsellers” cat_id=”11307″ name=”Katoenen luiers” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”487″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Check Also

Flesvoeding

Nutrilon flesvoeding kopen

Nutrilon flesvoeding is het bekendste merk flesvoeding. Je kunt deze flesvoeding goedkoop via internet bestellen …

Billendoekjes

Wat zit er in billendoekjes voor baby’s?

Op het eerste gezicht zijn alle billendoekjes hetzelfde. Ze worden ook wel babydoekjes genoemd, omdat …